Forum JRK's RPGs

Encyklopedia galaktyczna gier cRPG

Kącik kulinarny

Strona: 1 2 3 > »

Autor Post
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
Nudzi mi się więc postanowiłem podzielić się paroma swoimi przepisami, kto wie może ktoś się skusi i zrobi a potem podzieli się wynikam, albo kto inny wrzuci swój sprawdzony przepis :)

DISCLAIMER
Tak, jestem facetem który gotuje :P

CHLEB
Rzucę przepis na najprostszy do zrobienia chleb

750 gram mąki pszennej (typ 650, albo chlebowa... nie piec z 450ki czyli tzw "tortówki")
250 gram mąki żytniej lub pszennej razowej
600-650ml ciepłej wody
1/3 kostki drożdży (35gram)
3 średnio czubate łyżeczki soli
tłuszcz do smarowania (koniecznie jakiś zwierzęcy roślinny nie wytrzyma temperatur i nie spełni swojej roli)
bułka tarta

- z porcji przygotowanej wody nabrać pół szklanki i rozpuścić w niej drożdże z odrobiną cukru
- do dużej plastikowej miski wsypać obie mąki +sól i dokładnie wymieszać
- wlać drożdże i delikatnie przemieszać (najlepiej jakąś łychą, łapska wsadzamy w ciasto na samym końcu)
- stopniowo wlewać wodę i mieszać (nie wlewać całej naraz, wlać trochę, przemieszać itd)
- oprószyć sobie dokładnie dłoń mąką (nie będzie się lepić) i zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto osiągnie jednolita konsystencję przykrywamy miskę ściereczką i idziemy doczyścić łapska z resztek ciasta :P
- ciasto w misce ma rosnąc jakieś 15-20 minut w tym czasie przygotowujemy formy
- jeśli ktoś nie ma odpowiedniej formy na chleb idealnie sprawdza się 2 "keksówki" średniej długości
- blachy dokładnie wysmarować jakimś tłuszczem (wyciągnąć go godzinę wcześniej z lodówki bo twardym nic nie zdziałasz :P) i wysypać bułką tartą (pozbyć się nadmiaru bułki z blach odwracając je do góry dnem i delikatnie oklepując)
- przygotować sobie naczynie z wodą i dokładnie zmoczyć ręce ( i zmaczać w miarę potrzeby) ciasto nie będzie się dzięki temu do nich lepić
- podzielić ciasto na 2 równe porcie i wrzucić do blach
- namoczoną dłonią delikatnie wyrównać i wygładzić je mniej więcej z góry i przykryć do wyrośnięcia na 40-50 minut
- ciasto można co jakieś 20 minut odkryć i delikatnie zwilżyć górę wodą skórka po upieczeniu nie będzie zbyt gruba dzięki temu
- chleb piec w piekarniku na środkowej półce, rozgrzanym (kluczowe słowo to "rozgrzany" niech nikomu nie wpadnie do głowy wkładać je zanim piekarnik się w pełni nie nagrzeje) do 225C (po jakichś 10-15 minutach temp obniżyć do 190-200) około 40 minut (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia)
- po upieczeniu chleb wyjąć z keksówek (po odwróceniu do góry nogami sam się wysunie) oczywiście używając rękawic
- chleb musi się schłodzić MINIMUM godzinę zanim spróbujemy go kroić, ja wykorzystuje do tego 2 keksówki w których się piekł użyte jako nóżki dla kratki z piekarnika na którym go kłądę( w ten sposób idealnie się schładza)




UFF ale się rozpisałem a i tak pewnie nikt tego nie przeczyta:P

Jak ktoś ma ochotę mogę wrzucić swój przepis na np. pizze w wersji mega szybkiej lub standardowej, ogórki chilli, brownies... i pewnie parę innych rzeczy się znajdzie ;)
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
Ojciec nieprowadzący
Dołączył: Maj 2008
Posty: 3566
Najlepsi kucharze są mężczyznami, więc tu akurat nie ma dziwnego. A skoro o przepisach mowa, to i ja sie podzielę kilkoma swoimi. Na dobry początek pizza a'la JRK w wersji z parówkami.

1. Weźmij chleba przaśnego... eee znaczy zakup gotową pizzę w np. Tesco
2. Dokup parówki, pokrojone połóż na pizzy.
3. Rozkoszuj się swoim geniuszem kulinarnym i budź zazdrość innych domowników!
Obraz wysłany przez użytkownika
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
LOL no comment

Obraz wysłany przez użytkownika
Tak się robi pizze z parówkami, zawijasz je w brzegi ciasta coby mieć zajeb*stą końcówkę pizzy :P
(sry za jakość zdjęcia, robione komórką... i nie pytajcie mnie skąd nagle mam zdjęcie swojej pizzy z parówkami :P)
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
Obraz wysłany przez użytkownika
KLIK BY POWIĘKSZYĆ


przepis jedynie dla chętnych:P
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
Obraz wysłany przez użytkownika
mnie tu nie ma:P
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
Użytkownik
Dołączył: Lip 2008
Posty: 494
To wracaj i przepis dawaj :]
Ojciec nieprowadzący
Dołączył: Maj 2008
Posty: 3566
Wygląda jak nieżywy Isaac z The Binding of.. :D
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
Lotheneil napisał(a)
To wracaj i przepis dawaj :]

400 g mąki pszennej chlebowej
* 1 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
* 2 i 1/2 dkg swieżych drożdży (lub 1 op. suszonych)
* 1 czubata łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki cukru

Najpierw rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka z cukrem, dodać troszkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Do wyrośniętych drożdży dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wyrobić ręcznie lub mikserem.Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Zagnieść i uformować podłużny bochenek (u mnie okrągły).Ponownie zostawić do wyrośnięcia.Przed samym pieczeniem ponacinać i włożyć do pieca nagrzanego do 200'C na 35 minut.

przepis bezczelnie przekopiowany ze strony z której go brałem:P

Chlebowej nie użyłem a mąkę typ 650, tez wyszedł b dobry
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
« Ostatnia zmiana: nerka99, 24 lip 2012, 20:13. »
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
Obraz wysłany przez użytkownika
i tak tu nikt tu nie zagląda więc uploaduje tu swoją kolekcję chlebów coby móc się komuś pochwalić kiedyś :P
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
Użytkownik
Dołączył: Lip 2008
Posty: 494
Obraz wysłany przez użytkownika

Mnie też tu nie ma :)

Korzystając z przykładu Nerki (i kilku dobrych rad dla początkującej też) popełniłam takie małe coś. Coś jest ziołowo - czosnkowe i pyszne. I cosia już prawie nie ma...
« Ostatnia zmiana: Lotheneil, 11 sie 2012, 19:12. »
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
brawo!
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
Użytkownik
Dołączył: Lip 2008
Posty: 494
I jeszcze jeden i jeszcze raz... a nawet duecik.

Obraz wysłany przez użytkownika

To kto następny? Służę przepisem :]
« Ostatnia zmiana: Lotheneil, 15 sie 2012, 9:08. »
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
Zdjęcie marnej jakości, w realu są zarumienione jak trzeba
Obraz wysłany przez użytkownika
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika
Użytkownik
Dołączył: Lip 2008
Posty: 494
A u mnie w całym domu pachnie teraz świeżutkim pieczywem :)

Obraz wysłany przez użytkownika
Obraz wysłany przez użytkownika

Kajzereczki coś podejrzanie przypominają piłki tenisowe... it's not a bug, it's a feature!
Handlarz organów
Dołączył: Maj 2008
Posty: 1379
dobre do faszerowania ;)
zrób z nich MANWICH!
_______________
Obraz wysłany przez użytkownika

Strona: 1 2 3 > »

Forum JRK's RPGs działa pod kontrolą UseBB 1